2014. évi NKA pályázat szakmai beszámolója.

 

Szakmai beszámoló

a karcagi Györffy Isván Nagykun Múzeum NKA 3509/01190 azonosítószámú pályázatáról

 

A Györffy István Nagykun Múzeumhoz tartozó Kántor Sándor Fazekasház idén felújított állandó kiállításában a Kossuth-díjas fazekasmester, Kántor Sándor kerámiái mellett bemutatjuk az azóta Népművészet Mestereivé vált tanítványokra jellemző alkotásokat is. E kiállításhoz elengedhetetlenül szükséges volt, hogy a két jeles alkotótól – Kovács László, jelenleg Kalocsán élő és Szűcs Imre, a jelenleg Tiszafüreden élő fazekasmesterektől – tárgyakat vásároljunk, mivel a múzeumi gyűjteményben korábban nem voltak általuk készített tárgyak.
 
A pályázat keretében a korábban tervezettnél kevesebb, 13 darab kerámia tárgyat vásároltunk meg, más forrásból pedig további 12 db-ot. A megszerzett darabok között tálak, miskakancsók, butellák és figurális edények találhatók, amelyek készítését Kántor Sándortól tanulták meg az alkotók, akik szakmai ismereteiket Kántor Sándortól tanulták, az ő műhelyében sajátították el a munkásságukra jellemző klasszikus „kántori” forma- és díszítményvilágot, amely országosan és világszerte ismertté és híressé tette Karcag fazekasságát. A most megvásárolt darabok is ebben a szellemben készültek.
 
A 2014. szeptemberében megvásárolt cserépedényeket a szakmai előírásoknak megfelelően nyilvántartásba vettük, beleltároztuk és elkészítettük a leírókartonjaikat. (A leírókartonokat mellékeltük.)
 
A megvásárolt tárgyakat pedig beépítettük a Kántor Sándor Fazekasház állandó kiállításába, amelyek ott megtekinthetők.

 

Karcag, 2014. október 9.

 

dr. Nagy Molnár Miklós sk.

múzeumigazgató

 

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai: